Ostamalla käytettyjä tuotteita teet konkreettisen ympäristöteon. Uusien tavaroiden valmistamisessa kuluu luonnonvaroja ja syntyy hiilidioksidipäästöjä, jotka säästyvät, kun uuden sijaan hankitaan käytettyä.
Nämä uudelleenkäytöllä saavutetut ympäristösäästöt näet verkkokaupassamme ostostesi yhteydessä.
Selvitimme Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kiertotalouslaskennan avulla, kuinka paljon erilaisten tuotteiden osalta säästetään kiinteitä luonnonvaroja ja vältetään hiilidioksidipäästöjä, kun ne ostetaan käytettynä uuden hankkimisen sijaan. Tuotteen valmistus kuluttaa yleensä moninkertaisesti luonnonvaroja itse tuotteen painoon verrattuna.
Esimerkki 1.
Yhden keskimääräisen noin 40 kg painavan sähköpöydän sisältämien materiaalien hankinnassa ja jalostamisessa kuluu noin 380 kg luonnonvaroja ja syntyy noin 88 kg CO2-päästöjä. Kun uuden pöydän sijaan hankitaan käytetty, säästetään vastaava määrä luonnonvaroja ja päästöjä.
Yhden sähköpöydän päästösäästöt vastaavat yli 600 kilometrin ajomatkaa henkilöautolla, eli sillä pääsisi Helsingistä Ouluun.1
1Oletuksena on liikennekäytössä olevan henkilöauton keskimääräinen CO2-päästö vuoden 2022 lopussa; 143,7 g/km, lähde: Traficom 2022
Esimerkki 2.
Ostamalla yhden Framery O - puhelinkopin käytettynä vastaavan uuden tuotteen sijaan, säästyy keskimäärin noin 2 670 kg luonnonvaroja. Tämä vastaa yhden keskivertosuomalaisen yli vuotuisen käyttötavarahankintojen luonnonvarakulutusta. Samalla vältetään noin 1240 kg CO2-päästöjä, joka vastaa suomalaisen yli vuoden käyttötavarahankintojen hiilijalanjälkeä.
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kiertotalouslaskennassa oletetaan, että kun tuote ostetaan käytettynä, uutta vastaavaa tuotetta ei tarvitse valmistaa. Näin säästyneet luonnonvarat ja vältetyt CO2- päästöt kerrotaan tuotteen kohdalla ympäristösäästöinä.
Yksittäisen. tuotteen yhteydessä mainitut ympäristösäästöluvut kuvastavat tuotekategorian keskimääräisen tuotteen ympäristösäästöjä. Tuotekategorialla tarkoitetaan ympäristövaikutusten kannalta yhtenäistä tuotekokonaisuutta, eli esimerkiksi tuotteita, joilla on samantyyppinen materiaalikoostumus ja paino. Saman tuotekategorian uudelleenkäytetyillä tuotteilla on keskimäärin yhtä suuri ympäristösäästö eli positiivinen ympäristövaikutus.
Laskennassa huomioidaan tuotteen sisältämien materiaalien hankinnan ja jalostuksen kuluttamat luonnonvarat ja tuotetut hiilidioksidipäästöt. Laskennassa käytetään tieteellisiä lähteitä sekä Kierrätyskeskuksen kehittämää ympäristösäästön laskuria ja tietopankkia, joka pohjautuu MI-laskentaan sekä tuotteiden ja materiaalien hiilijalanjälkiarvioihin. Laskentamenetelmät ovat ulkoisesti auditoituja.
"Luonnonvarojen kulutus on yhteydessä moniin ympäristöongelmiin, kuten esimerkiksi luontokatoon."
Kiertotalouslaskennassa tarkastellaan hiilidioksidipäästöjen välttämisen lisäksi kiinteiden luonnonvarojen säästöä, koska näin saadaan huomattavasti kokonaisvaltaisempi arvio tuotteen tai palvelun ympäristövaikutuksesta kuin esimerkiksi pelkästään hiilidioksidipäästöjä tarkastelemalla.
Kiinteillä luonnonvaroilla tarkoitetaan muita luonnonvaroja kuin vettä ja ilmaa, eli esimerkiksi erilaisia mineraaleja, fossiilisia polttoaineita, maa-aineksia sekä kasveista ja eläimistä peräisin olevia raaka-aineita. Luonnonvarojen kulutus on yhteydessä moniin ympäristöongelmiin, kuten esimerkiksi luontokatoon. Luonnonvarojen liiallinen käyttö tuhoaa elinympäristöjä ja on siksi uhka luonnon monimuotoisuudelle. Luonnonvarojen käyttö vaikuttaa myös aineiden kiertoon maapallolla aiheuttaen esimerkiksi saastumista, happamoitumista sekä vesistöjen rehevöitymistä. Hiilidioksidipäästöt taas voimistavat ilmastonmuutosta. Mitä enemmän hiilidioksidia ja muita kasvihuonekaasuja ilmakehään pääsee, sitä nopeammin maapallon keskilämpötila nousee ja ilmastonmuutoksen aiheuttamat ongelmat pahenevat.
Uudelleenkäytön avulla säästetään luonnonvaroja ja vähennetään ilmastonmuutosta aiheuttavia kasvihuonekaasupäästöjä.
Kiertotalouslaskenta tekee uudelleenkäytön ympäristöhyödyt näkyviksi ja auttaa tekemään vastuullisia valintoja kalustamisessa. Valitsemalla käytettyjä toimistokalusteita, uudelleenkäyttämällä ja korjaamalla vanhoja, sekä kierrättämällä vastuullisesti voimme pienentää ekologista jalanjälkeämme ja edistää kestävää kehitystä. DUO Interiorilla olemme sitoutuneet tarjoamaan asiakkaillemme mahdollisuuden tehdä tietoisia päätöksiä, jotka vaikuttavat positiivisesti ympäristöön. Kutsummekin kaikki mukaan tekemään ympäristöystävällisempiä kalustevalintoja ja olemaan osa kestävän kulutuksen kasvavaa liikettä!
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yritys ja kiertotalouden edelläkävijä, joka on hyödyntänyt kiertotalouslaskentaa omassa toiminnassaan jo yli kymmenen vuoden ajan. Kierrätyskeskuksella on pääkaupunkiseudulla 12 kierrätysmyymälää sekä valtakunnallisesti toimiva verkkokauppa, joiden lisäksi se tarjoaa monipuolista ympäristökoulutusta ja -konsultointia yrityksille ja yhteisöille. Organisaatioiden ympäristötyön kehittämisen palveluihin kuuluu kiertotalouslaskennan lisäksi muun muassa hiilijalanjälkilaskenta, asiantuntijaluennot sekä koulutukset ja konsultaatiot.